RECEPT

Kwetsbaarheid

De kracht van Kwetsbaarheid – Brene Brown

“Je kunt niet de moeilijke gevoelens verdoven zonder ook alle andere gevoelens mee te verdoven. Selectief verdoven bestaat niet. Dus als we er voor kiezen de moeilijke emoties niet te willen voelen, kiezen we er automatisch ook voor om geluk, vreugde, vrolijkheid en dankbaarheid niet meer te voelen. En dan voelen we ons slecht, pakken een biertje en een bananenmuffin. En dat is een gevaarlijke spiraal om in te zitten.”

“In onze cultuur associëren we kwetsbaarheid met emoties die we het liefst vermijden, zoals angst, schaamte en onzekerheid. We vergeten dat kwetsbaarheid ook de geboorteplek is van vreugde, creativiteit, authenticiteit en liefde.”

Dit is het eerste zelfhulperige boek waar ik geen kromme tenen van kreeg. Brene Brown praat op humoristische, down-to-earth en relateerbare manier over kwetsbaarheid. Ze heeft meerdere boeken geschreven, allemaal aanraders, maar dit was de grootste eye-opener voor mij. Ze schrijft over hoe en waarom we onze beschermlaag moeten laten vallen om diepe connecties te kunnen maken. Echte, rauwe, kwetsbare, dappere connecties. Als je meer wil weten, bekijk dan vooral haar TEDtalks:

https://www.ted.com/talks/brene_brown_the_power_of_vulnerability/transcript
https://www.ted.com/talks/brene_brown_listening_to_shame?language=zh

Macklemore – Starting over

“But I’d rather live telling the truth than be judged for my mistakes
Them falsely held up, give em props, loved and praised
I guess I gotta get this on the page”

Kwetsbaarheid is spannend. Het is vaak makkelijker om defensief te zijn, jezelf te verstoppen of zelfs te liegen. Ikzelf vind het altijd heel helpend om anderen kwetsbaar te zien zijn, het wordt makkelijker om de sprong te wagen als je iemand anders ook die keuze ziet maken.
In dit nummer schrijft Macklemore over zijn terugval na drie jaar (super publiekelijk) nuchter geweest te zijn. Hij schrijft over een gevoel van schaamte, wat zal de wereld nu wel niet van hem denken, zijn geloofwaardigheid aan diggelen, de reacties van zijn familie.
Hij staat voor een keuze – deelt hij zijn terugval, of houdt hij het stil?
In “Starting over” heeft hij het over die keuze. Hij kiest er uiteindelijk voor om alles op papier te zetten, in de vorm van dit nummer. Dit nummer helpt mij als ik me kwetsbaar op wil stellen – je staat er niet alleen voor.