RECEPT

Recepten

In mijn werk als psycholoog raad ik regelmatig boeken aan. Lezen kan je denken veranderen op een manier die praten niet altijd kan. Niet in het minst omdat je een boek ergens neer kan zetten als reminder, een pagina kan markeren of een stuk herlezen.

Ik raad eigenlijk alleen non-fictie aan, zelfhulp boeken, soms misschien iets filosofisch. Ik schrijf bijna nooit fictie of poëzie voor, hoewel het wel vaak bij me opkomt als mogelijkheid.

Ik geloof dat het lezen van verhalen (naast educatieve non-fictie) over iets waar je zelf mee bezig bent heel krachtig kan zijn, om meerdere redenen.
Ten eerste, het helpt je te realiseren dat je niet alleen bent!
Ten tweede, uit je eigen hoofd, je eigen ervaring en verhaal stappen om iets zwart op wit te zien kan een nieuwe helderheid opleveren.
En ten derde, we leren van de ervaringen van anderen, ons hele leven lang. Meeleven met een hoofdpersoon levert ons ook informatie op.

Op deze pagina schrijf ik literaire recepten voor allerlei psychologische vraagstukken. Ik probeer om zowel fictie, non-fictie als poëzie te kiezen, zodat er voor ieder wat wils tussenzit. Ik schrijf alleen boeken voor die ik zelf heb gelezen, dus als er overduidelijke titels missen – my bad! Als je aanraders voor mij hebt, heel graag! Dat kan je me hier laten weten.

NL